اهمیت هدف گذاری
همه ما می دانیم که تعیین هدف مهم است، اما اغلب به میزان اهمیت هدف گذاری آنچنان که شایسته است توجه نمیکنیم و بی تفاوت از کنار آن عبور میکنیم. اما داشتن مجموعه ای از اهداف فواید و مزایای زیادی دارد که در ادامه به جزئیات بیشتری در اینباره میپردازیم با MDM همراه باشید.
تعیین هدف و انجام دقیق آن، جدا از اینکه شما را به مقصود میرساند، باعث شکل گرفتن عادات مثبت در شما نیز میشود. بطور مثال اگر خواندن و به پایان رساندن یک رمان بلند در طول یک ماه هدف شما باشد، اینکار باعث میشود عادت مطالعه کردن را در خود حفظ کنید، تندخوانی را فرا بگیرید و …
اهداف همچنین به ایجاد تمرکز در شما و ارتقای حس تسلط بر خود کمک می کنند. ما نمی توانیم آنچه را که اندازه گیری نمی کنیم مدیریت کنیم و همچنین نمی توانیم چیزی را که به درستی مدیریت نمی کنیم، بهبود بخشیم.
در این مقاله به بررسی ارزش و اهمیت هدف گذاری و همچنین فواید بسیار آن خواهیم پرداخت. به اینکه که چگونه هدف گذاری می تواند منجر به موفقیت و عملکرد بیشتر شود. باید قبول کنیم که تعیین اهداف نه تنها به ما انگیزه می دهد، بلکه می تواند سلامت روان و سطح موفقیت شخصی و حرفه ای ما را نیز بهبود بخشد.
از دیگر فواید و اهمیت هدف گذاری
تا سال 2001، اهداف به سه نوع یا گروه تقسیم می شدند:
1_ اهدافی که شخص برای “تسلط بر چیزی” تعیین میکند. مانند تلاش برای کسب نمره خوب
2_ اهدافی که شخص در آن سعی میکند از همتایان خود بهتر عمل کند. مانند تلاش برای کسب بالاترین نمره
3_ اهدافی که شخص سعی دارد بدتر از همتایان خود عمل نکند. مانند نگرفتن نمره تجدیدی
اما با گذشت زمان این تقسیمات به تعداد بیشتری با ترکیب سه هدف بالا صورت گرفت. مثلا شخص میتواند ترکیبی از دو هدف را همزمان در ذهن بپروراند. اما در مقایسه اهداف ذکر شده واضح است شخصی که هدف دوم را برمیگزیند نسبت به شخصی که هدف سوم را در ذهن دارد احتمال بیشتری میرود که نمره بالاتر دریافت کند.
تعیین هدف به طور کلی منجر به تلاش بیشتر میشود و تلاش بیشتر منجر به تداوم در کوشیدن میشود. تعیین هدف همچنین باعث به وجود آمدن انگیزه و عملکرد بیشتر در افراد میشود.
چهار اصل مهم در هدف گذاری
چهار اصل و ویژگی مهم در راستای ارزش و اهمیت هدف گذاری که میتواند شانس موفقیت را افزایش دهد عبارتند از :
وضوح : تعیین اهدافی که واضح و مشخص باشند و با پیچیدگی های هدف نهایی همسو باشد.
چالش : اهداف چالشبرانگیز ذهن شما را فعال میکند و باعث میشود بزرگتر فکر کنید.
تعهد : تعهد بسیار اهمیت دارد چرا که اگر به هدف خود متعهد نباشید، دستیابی به آن ممکن نیست.
بازخورد : بازخورد به شما کمک میکند تا بفمید راهی که پیش گرفتید صحیح است یا غلط و یا بدانید در کدام بخش بهتر عمل میکنید. به این ترتیب برای ادامه راه انگیزه خواهید داشت.
چگونه هدف گذاری می تواند عملکرد را بهبود بخشد؟
سادهترین و مستقیمترین توضیح در اینباره که چرا برخی افراد بهتر از دیگران عمل میکنند این است که اهداف عملیاتی متفاوتی دارند. با توجه به سطح کافی از توانایی و تعهد، هر چه هدف سخت تر باشد، عملکرد بالاتری خواهد داشت.
دشواری، بستگی به رابطهی فرد با آن کار دارد. همان کار یا هدف می تواند برای یک نفر آسان باشد و برای نفر بعدی چالش برانگیز باشد، بنابراین همه چیز نسبی است. آنچه محققان کشف کردند این بود که افراد به طور معمول سطح تلاش خود را با دشواری هدف تنظیم می کنند. در نتیجه، در مقایسه با اهداف آسان تر، برای اهداف دشوار تلاش بیشتری می کنند.
اهمیت هدف گذاری برای دانش آموزان
مطالعهای در دانشگاه هاروارد سال 1979 انجام شد و از دانشجویان پرسیدند: ” آیا اهداف روشن و مکتوب برای آینده خود تعیین کرده اید و برای به انجام رساندن آنها برنامه ریزی کرده اید؟”
از کسانی که از آنها سوال شده بود، تنها 3 درصد از فارغ التحصیلان اهداف و برنامه های مکتوب داشتند. 13 درصد از دانش آموزان هدف داشتند، اما این اهداف به صورت مکتوب نبود. 84 درصد از دانشجویانی که در نظرسنجی شرکت کردند اصلاً هدف خاصی نداشتند.
ده سال بعد ظاهراً یک بار دیگر با دانشجویان مصاحبه شد. یافته ها شگفت آور بود. 13 درصد از کسانی که هدف داشتند، اما آنها را یادداشت نکرده بودند، در مقایسه با 84 درصدی که اصلاً هدفی نداشتند، در واقع دو برابر بیشتر درآمد داشتند. 3 درصدی که اهداف را یادداشت کرده بودند ده برابر 97 درصد دیگر در کنار هم درآمد داشتند.
اگر این نتایج واقعاً درست باشد، شگفتانگیز است زیرا به وضوح نشان میدهد که تعیین اهداف، حتی اهدافی که نمینویسید، تفاوت بزرگی در موفقیت در زندگی ایجاد میکنند.