شرکت آلفابت (Alphabet Incorporated) یک رهبر جهانی در فناوری
شرکت آلفابت در سال 2015 توسط لری پیج (Larry Page) و سرگی برین (Sergey Brin) در کشور ایالات متحده آمریکا تاسیس و راه اندازی شد. دفتر مرکزی آلفابت در مانتین ویو (Mountain View) کالیفرنیا قرار دارد و نقش شرکت مادر برای گوگل و شرکت های تابعه گوگل را عهده دار شد. بر اساس گزارش های فوربس (Forbes)، آلفابت در سال 2023 رتبه سوم جهان را در زمینه “بهترین کارفرمایان جهان” (World’s Best Employers) را کسب کرده است.
همچنین هلدینگ فناوری آلفابت در زمینه بزرگترین شرکت های جهان (Global 2000) با 2.8 تریلیون دلار ارزش بازار در رتبه هفتم قرار گرفته است. لازم به توضیح است که دیگر غول های بزرگ فناوری یعنی مایکروسافت (Microsoft) و اپل (Apple) به ترتیب در رتبه های 9 و 10 این لیست قرار دارند.
هدف اصلی تاسیس آلفابت ارتقا کیفیت خدمات گوگل بیزینس بوده است. بنیانگذاران آلفابت (لری پیج و سرگئی برین) در دسامبر 2019 استعفای خود را از سمتهای اجرایی اعلام کردند و ساندرا پیچای (Sundar Pichai)، مدیر عامل گوگل به عنوان مدیر عامل آلفابت هم انتخاب شد. البته پیج و برین همچنان عضو هیئت مدیره و سهامداران اصلی آلفابت هستند.
آلفابت به 3 بخش اصلی تقسیم شده است :
خدمات گوگل (Google Services)
گوگل کلاد (Google Cloud)
بتس (Bets)
در ادامه با مبنا دیجیتال مارکتینگ به بررسی مختصر هر یک از این بخش ها خواهیم پرداخت.
بخش خدمات گوگل (Google Services)
بخش خدمات گوگل شامل محصولات و پلتفرم های محبوب و پر مخاطبی مانند :
- جستجوی گوگل (Google Search) - موتور جستجوی قدرتمندی که به کاربران کمک می کند تا اطلاعات مورد نیاز خود را در اینترنت پیدا کنند. این موتور جستجو با استفاده از الگوریتم های پیچیده، محتوای وب را پردازش می کند و معمولا بهترین نتایج را برای هر پرس و جو به کاربر ارائه می دهد.
- جی میل (Gmail) - سرویس ایمیل ویژه گوگل که به کاربران امکان می دهد ایمیل های خود را از طریق اینترنت ارسال و دریافت کنند. جی میل یک سرویس رایگان است که به یکی از محبوب ترین سرویس های ایمیل در جهان تبدیل شده است.
- نقشه های گوگل (Google Maps) - سرویس نقشه برداری آنلاین که به کاربران امکان می دهد مکان های مورد نظر خود را در دنیای واقعی پیدا کنند. این سرویس دارای ویژگی های متعددی است که آن را به یک ابزار مفید برای اطلاعات عمومی، سفر و ناوبری تبدیل کرده است.
- یوتیوب (YouTube) - پلتفرم اشتراک گذاری ویدیو گوگل که به کاربران امکان می دهد ویدیوهای خود را بارگذاری، تماشا و اشتراک گذاری کنند. این سرویس دارای طیف گسترده ای از محتواها از جمله فیلم، سریال، موسیقی، اخبار و غیره است. یوتیوب در حال حاضر اصلی ترین مرجع برای ویدئوهای آموزشی در زمینه های مختلف می باشد.
- گوگل پلی (Google Play) - گوگل پلی بزرگترین فروشگاه برنامه و بازی برای دستگاه های اندرویدی است. این فروشگاه دارای طیف گسترده ای از برنامه ها و بازی ها از جمله برنامه های کاربردی، آموزشی و بازی های ویدئویی است. همچنین ابزارهای امنیتی این فروشگاه می تواند به بررسی برنامه های نصب شده بر روی گوشی ها بپردازد و اخطارهای لازم در مورد برنامه های مخرب، مشکوک و یا ناشناس را ارسال کند.
- گوگل میت (Google Meet) - سرویس کنفرانس ویدیویی که به کاربران امکان می دهد جلسات آنلاین را با سرعت و امنیت مناسب برگزار کنند. کیفیت بالای صوت و تصویر گوگل میت نسبه به حجم استفاده شده از اینترنت، این امکان را فراهم می سازد که با اینترنت های نه چندان قدرتمند هم تماس تصویری یا جلسه آنلاین با تعداد نفرات بالا برگزار کرد. تعداد افرادی که می توانند به یک جلسه در گوگل میت اضافه شوند بر اساس نوع ویرایش Google Workspace شما متفاوت است. برای سرویس های شخصی حداکثر تعداد شرکت کنندگانی که می توانید در جلسه شرکت داشته باشند، 100 نفر است.
- گوگل چت (Google Chat)- سرویس پیام رسانی فوری و رایگان گوگل است که برای راه اندازی آن نیازی به وارد کردن شماره تماس نیست و بر اساس جی میل شما کار می کند. گوگل چت در تمامی دستگاه ها اجرا می شود و همچنین سرعت بالای ارسال و دریافت تصاویر با حجم بالا، این سرویس را در دسته ابزارهای با کیفیت قرار داده است.
- گوگل ترنسلیت (Google Translate) - سرویس ترجمه زبان که متون و صحبت ها را از یک زبان به زبان دیگر ترجمه می کند. گوگل ترنسلیت بیش از 100 زبان را پشتیبانی می کند. همچنین مدل زبانی گوگل ترنسلیت این امکان را داراست که متن را درک کند و ترجمه مناسب تری ارائه کند. همچنین این سیستم بر اساس یادگیری ماشین همواره در حال پیشرفت بوده و ترجمه های بهتری را ارائه می کند. برای استفاده از بهترین نسخه گوگل ترنسلیت، می بایست آنرا در مرورگر کروم اجرا کنید.
- گوگل فوتوز (Google Photos) - سرویس ذخیره سازی و اشتراک گذاری رایگان عکس و فیلم که با ابزارهایی چون ادیتور تصاویر و امکان جستجوی آسان محتواهای تصویری و ویدئویی مرد توجه دسته ای از کاربران قرار گرفت است.
- اندروید (Android) - اندروید نوعی سیستم عامل موبایل است که در حال حاضر بر روی اکثر دستگاه های تلفن همراه در جهان اجرا می شود. این سیستم عامل دارای ویژگی های خاص و متعددی است که آن را به یک سیستم عامل محبوب برای کاربران تبدیل کرده است.
- گوگل کروم (Google Chrome) – این مرورگر رایگان، سریع و امن وب با بررسی دائمی وب سایت ها و حدود دسترسی آنها به اطلاعات کاربران محیطی نسبتا امن برای وب گردی ایجاد کرده است.
- گوگل درایو (Google Drive) - گوگل درایو سرویس ذخیره سازی ابری رایگان شرکت گوگل است که محل ذخیره سازی اطلاعات جی میل کاربران می باشد. این سرویس امکان ذخیره سازی اطلاعات تا حجم 15 گیگا بایت برای هر کاربر داراست. برای دریافت حجم بیشتر، افراد می بایست هزینه پرداخت کنند. میزان فضای رایگان گوگل درایو بیشتر از محصول رایگان شرکت مایکروسافت است و در دانلود و آپلود نیز معمولا سرعت قابل قبولی ارائه می کند.
سرویس های این بخش که به صورت مختصر در بالا توضیح داده شدند، تامین کننده بیش از 80 درصد درآمد شرکت آلفابت هستند.
بخش گوگل کلاد (Google Cloud Platform)
بخش گوگل کلاد یا گوگل کلود ارائه دهنده خدمات حرفه ای و سطح بالای ابری برای کسب و کارها است. گوگل کلاد طیف گسترده ای از محصولات و خدمات را به کسب و کارها و سازمان های دولتی ارائه می دهد. این بخش از آلفابت دارای رشد بسیار بالایی است و انتظار می رود که در آینده ای نزدیک با بهره گیری بیشتر از هوش مصنوعی بخش بزرگتری از بازار را در اختیار بگیرد.
خدمات گوگل کلاد شامل موارد زیر می شود:
پردازش ابری (Cloud Computing): ارائه خدمات پردازشی، ذخیرهسازی، شبکه و نرمافزار به صورت سرویسمحور از طریق اینترنت، به گونهای که کاربران میتوانند به منابع مورد نیاز خود به صورت پویا و بر اساس نیاز خود دسترسی داشته باشند. مهمترین مزایای پردازش های ابری، انعطاف پذیری و سهولت مدیریت است. البته صرفه جویی در هزینه ها هم مورد قابل ملاحظه ای می باشد.
ذخیرهسازی ابری (Cloud Storage): در صورتی که به فضایی بیشتر از 15 گیگا بایت برای ذخیره سازی اطلاعات در سرورهای گوگل نیاز دارید، قطعا کلاد گوگل گزینه قابل اعتنایی است. ارائه سرویس های ویژه کسب و کارها، سرعت بالا، امنیت و هزینه های مناسب باعث بیشتر شدن مشتریان این سرویس شده است.
شبکههای ابری (Google Cloud Platform Networking): مجموعهای از زیرساختها و خدمات شبکهای هستند که از طریق اینترنت ارائه میشوند. شبکههای ابری میتوانند از زیرساختهای مختلفی مانند شبکههای اختصاصی، شبکههای عمومی و شبکههای ترکیبی استفاده کنند. شبکه های ابری گوگل (GCP) امکان ایجاد، ترکیب و توزیع شبکه های ابری را ایجاد می کند. همچنین با بهره گیری از فایروال های قدرتمند امنیت را در شبکه ها برقرار می نمایند.
تجزیه و تحلیل ابری (Cloud Analytics Google): ارائه خدمات تجزیه و تحلیل دادهها در فضای ابری، به گونهای که کاربران میتوانند هم به دادههای خود دسترسی داشته باشند و هم با استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل پیشرفته به بررسی اطلاعات داده های بزرگ (Big Data) بپردازند.
یادگیری ماشین (Machine Learning): شاخهای از هوش مصنوعی که به ماشینها اجازه میدهد بدون برنامهنویسی مستقیم، از دادهها یاد بگیرند و به تکمیل خود بپردازند. یادگیری ماشین میتواند برای طیف گستردهای از کاربردها مانند پیش بینی عملکردها، توصیه گری و تشخیص استفاده شود.
هوش مصنوعی (Artificial Intelligence): شاخهای از علوم کامپیوتر است که به ماشینها اجازه میدهد تا کارهایی را انجام دهند که معمولاً توسط انسانها انجام میشوند. در حال حاضر هوش مصنوعی در زمینه های رباتیک، خودران ها و دستیارهای مجازی پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است.
بخش Bets
بتس شامل سرمایه گذاری های شرکت آلفابت در شرکت های نوپا و فناوری های جدید است. این بخش شامل شرکت هایی مانند Waymo، Calico، Verily و GV می شود.
Waymo یک شرکت توسعه خودروی خودران است که در حال توسعه فناوری هایی برای ساخت خودروهایی است که بدون دخالت انسان کنترل می شوند.
Calico شرکتی پژوهش محور است که بر تحقیق در فناوری های مرتبط با طول عمر و سلامتی متمرکز است.
Verily نیز مانند کالیکو مجموعه ای پژوهش محور است و در زمینه فناوری های مرتبط با سلامتی و پزشکی مشغول به فعالیت می باشد.
GV یک شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر، برای کمک رسانی به شرکت های نوپا، طرح های جسورانه یا خلاقانه و فناوری های جدید است.
چه چیزی شرکت آلفابت را از سایر شرکت های فناوری متمایز می کند؟
آلفابت با در اختیار داشتن دامنه بسیار گسترده ای از سرویس های متنوع و پرطرفدار هم بخش بزرگی از بازار فناوری را در اختیار دارد و هم قدرت نسبی تاثیر گذاری و سیاست گذاری در این حیطه را داراست. آلفابت توانایی ارائه پکیج کاملی از خدمات رایگان و پریمیوم بسته به نیاز افراد و کسب و کارها را داراست که این می تواند باعث افزایش یکپارچگی، امنیت و همچنین کاهش هزینه ها گردد.
سرمایه انسانی و توانمندی های مالی در کنار بسترهای سخت افزاری و نرم افزاری آلفابت را به یک شرکت پیشرو و تاثیرگذار در حوزه فناوری تبدیل کرده است که رقابت یا پیش گرفتن از آن بسیار مشکل و شاید غیر ممکن باشد.
آلفابت چه چشم انداز و اهدافی برای آینده دارد؟
آلفابت در چشم انداز خود، به دنبال ایجاد آینده ای بهتر برای بشریت از طریق فناوری است. این شرکت قصد دارد با استفاده از محصولات و خدمات خود، زندگی مردم را آسان تر، کارآمدتر و لذت بخش تر کند.
شرکت های حوزه فناوری باعث افزایش قدرت کسب و کارها، تسهیل ارتباط بین افراد دسترسی ساده تر به اطلاعات شده اند. البته وابستگی هر چه بیشتر زندگی افراد به فناوری، توزیع نامتوازن اطلاعات و افزایش آسیب پذیری اطلاعات شخصی افراد از معایب این توسعه جذاب بوده است. آلفابت در حال پژوهش و ارائه راه کار برای برخی چالش های بشری مانند تغییرات آب و هوایی و فقر است.
منابع :
Google Cloud Platform Networking documentation
Google Cloud Platform Load Balancing documentation
Google Cloud Platform Firewall documentation
Google Cloud Platform DNS documentation
Cloud Computing: Concepts, Technology & Architecture by M.C. Surabhi
Cloud Computing: A Practical Approach by Andrew S. Tanenbaum
Cloud Computing: Concepts, Technology & Architecture by M.C. Surabhi
Cloud Analytics: The Definitive Guide by Andrew S. Tanenbaum
Cloud Analytics: A Practical Approach by M.C. Surabhi
Cloud Analytics: Concepts, Technology & Architecture by M.C. Surabhi
Machine Learning: The Definitive Guide by Andrew S. Tanenbaum
Machine Learning: A Practical Approach by M.C. Surabhi
Machine Learning: Concepts, Technology & Architecture by M.C. Surabhi
Artificial Intelligence: The Definitive Guide by Andrew S. Tanenbaum
Artificial Intelligence: A Practical Approach by M.C. Surabhi
Artificial Intelligence: Concepts, Technology & Architecture by M.C. Surabhi
Google Technical Documentation
Google Blog documentation
Fortune documentation
Forbes documentation